URA: Ukinuti poreze za novozaposlene

Bez autora
Apr 23 2015

Vlada Crne Gore što prije treba da se usmjeri na rješavanje rastućeg problema nezaposlenosti mjerama poput uvođenja privremenog neplaćanja poreza i doprinosa na tri godine na sve novozaposlene u već postojećim kompanijama, kao i smanjenjem iznosa koji se izdvaja za poreze i doprinose za zaposlene u preduzećima koja godinama uredno izmiruju svoje obaveze, saopštio je Građanski pokret URA. Tako bi se, kako je ocijenio koordinator za preduzetništvo tog pokreta Miro Perović, poboljšala naplata i proširila osnovica na koju se porezi primjenjuju. Svojim trenutnim djelovanjem Vlada sada već uveliko narušeni poslovni ambijent čini veoma neprivlačnim stranim investitorima. Naime, 1. aprila stupio je na snagu novi Zakon o strancima koji suprotno duhu slobodnog preduzetništva reguliše zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori. Kršeći Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore, protivno interesima biznisa i dosadašnjoj koliko toliko prihvatljivoj poslovnoj praksi, Vlada je stala iza zakona koji silom pokušava da uredi tržište rada i istovremeno odvraća strane investitore od ulaganja u Crnu Goru, smatra Perović.

URA: Ukinuti poreze za novozaposleneVlada Crne Gore što prije treba da se usmjeri na rješavanje rastućeg problema nezaposlenosti mjerama poput uvođenja privremenog neplaćanja poreza i doprinosa na tri godine na sve novozaposlene u već postojećim kompanijama, kao i smanjenjem iznosa koji se izdvaja za poreze i doprinose za zaposlene u preduzećima koja godinama uredno izmiruju svoje obaveze, saopštio je Građanski pokret URA.

Tako bi se, kako je ocijenio koordinator za preduzetništvo tog pokreta Miro Perović, poboljšala naplata i proširila osnovica na koju se porezi primjenjuju.

"Svojim trenutnim djelovanjem Vlada sada već uveliko narušeni poslovni ambijent čini veoma neprivlačnim stranim  investitorima. Naime, 1. aprila stupio je na snagu novi Zakon o strancima koji  suprotno duhu slobodnog preduzetništva reguliše zapošljavanje stranaca  u Crnoj Gori. Kršeći Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između  EU i Crne Gore, protivno interesima biznisa i dosadašnjoj koliko  toliko prihvatljivoj poslovnoj praksi, Vlada je stala iza zakona koji  silom pokušava da uredi tržište rada i istovremeno odvraća strane  investitore od ulaganja u Crnu Goru", smatra Perović.

GP URA, kako je rekao, ocjenjuje da ovaj štetni zakon usmjerava poslodavce da vrijeme troše u birokratskim procedurama.

"I da je ovim zakonom učinjen značajan  korak u pravcu formiranja zatvorenog i birokratizovanog tržišta rada i  dodatnog demotivisanja stranih investitora", navodi Perović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik